Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Μοριακή Βιολογία και καρκινοπάθειες




  • 0
Θεσσαλονίκη: Η σημασία της μοριακής βιολογίας και της βιοτεχνολογίας στον τομέα της διάγνωσης καρκινοπαθήσεων επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Πρωίμου Διαγνώσεως και Αντιμετωπίσεως του Καρκίνου του Μαστού, το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του καθηγητή Χειρουργικής Κωνσταντίνου Κατσώχη.
Σε εισήγησή του ο καθηγητής Βιολογικής Χημείας του ΑΠΘ Αλέξανδρος Κώτσης ανέφερε: "Η μοριακή βιολογία έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα αρκετά γονίδια, οι μεταλλάξεις των οποίων είναι αιτία πρόκλησης καρκίνου σε διάφορα όργανα, όπως οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, που καθίστανται υπεύθυνες για τον καρκίνο του μαστού. Ένα σημαντικό βήμα στην έρευνα για τον καρκίνο ήταν η ανακάλυψη των ογκογονιδίων και των ογκοκατασταλτικών γονιδίων, καθώς και ο ρόλος τους στην καρκινογένεση και στην παρεμπόδιση πρόκλησης καρκίνου αντίστοιχα. Η ολοκλήρωση της αποκρυπτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα λίγα χρόνια, θα προσθέσει πολύτιμες γνώσεις και στον τομέα αυτό".
Ο ίδιος καθηγητής τόνισε ότι το επόμενο βήμα μετά τη διάγνωση είναι η προσπάθεια θεραπείας του καρκίνου με τη χρήση μεθόδων της μοριακής βιολογίας (γονιδιακή θεραπεία), αλλά η μεγάλη ετερογένεια και ποικιλομορφία των διαφόρων καρκινικών όγκων καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή ενός ενιαίου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.
"Ο στόχος" συμπλήρωσε "είναι κυρίως η τροποποίηση (π.χ. αναστολή της λειτουργίας) ή η αντικατάσταση των μεταλλαγμένων γονιδίων με φυσιολογικά, καθώς επίσης και η ενίσχυση της φυσιολογικής ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού έναντι ενός 'αποξενωμένου' κυττάρου, όπως θεωρείται το καρκινικό".
Οι δοκιμές γονιδιακής θεραπείας για πολλές μορφές καρκίνου βρίσκονται σε προχωρημένο πειραματικό στάδιο και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι σε λίγα χρόνια θα εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα και στον άνθρωπο.
Πηγή: ΜΠΕ
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...